MAŽŲJŲ SVEIKUOLIŲ PAVYZDYS „AŠ BĖGU – 2019”

Skuodo rajono Mosėdžio vaikų lopšelis – darželis dalyvavo Respublikinės ikimokyklinių įstaigų darbuotojų asociacijos „Sveikatos želmenėliai“ tradicinėje sveikatinimo akcijoje „Sveikas vaikas – laimingas vaikas“ skirtoje Pasaulinei sveikatos dienai paminėti MASINIS BĖGIMAS „AŠ BĖGU – 2019“.

Balandžio mėn. 8-15 d. įstaigoje pedagogės organizavo vaikams diskusijas, pokalbius, viktorinas apie bėgimą, jo svarbą mažųjų savijautai, nuotaikai, sveikatai. Vaikai savo fantaziją ir svajones išreiškė piešiniuose, darbeliuose, pavaizduodami savo mėgstamiausias sporto šakas. Akcijos „Aš bėgu – 2019“ dieną kiekvienas dalyvis segėjo pagamintą emblemą su užrašu „Aš bėgu – 2019”. Sveikuolių eiseną į Respublikinį V. Into Akmenų muziejaus parką, pagyvino plakatas taip pat su užrašu „Aš bėgu – 2019“. Bėgimo takelio ruožą žymėjo spalvotos vėliavėlės. Rekomenduojamas trasos ilgis „Startas – Finišas“, pagal vaikų amžių buvo pažymėtas simboliais – balionais. Akcija darželio bendruomenei viešinta įstaigos stenduose, kasdieniniuose pokalbiuose, todėl ir tarp suaugusiųjų buvo populiarinama bėgimo kultūra, motyvuojama pagal galimybes prisijungti prie mažųjų sveikuoliškos bėgimo akcijos. Parkas praeivių dėmesį patraukė nekasdieniniu vaizdu: ryškia apranga vilkintys vaikai smagiai krykštavo aidint muzikai, paukšteliai, įkurdinti naujuose nameliuose, jiems antrino džiaugsmingu čirškavimu. Pavasariška gaiva dvelkiančioje pievelėje nuotaikingai atlikta masinė apšilimo mankštelė, dainuota „Sveikuolių dainelė“, medžių viršūnėse nutūpė vaikų skanduočių aidas. Vaikai, mamos ir darželio darbuotojai rikiavosi prie STARTO linijos, kur vaikai pagal amžių bėgo rekomenduojamas trasos ilgius. Mažieji išsilaisvino, mėgavosi, didžiavosi bėgdami šalia savo mamyčių, nes buvo akcentuojama, kad įveikti numatytą atstumą iki galo reikia ne lenktyniaujant, o bendraujant, pajaučiant bėgimo kartu malonumą. Pasiekus FINIŠĄ kiekvienas sveikuolis buvo apdovanotas sveikatinimo prizais – sultingomis kriaušėmis ir mandarinais.

Esant palankiam orui, mūsų darželio mažieji smalsuoliai kasdien vaikšto, juda, žaidžia Akmenų parko erdvėse. Alternatyviai, žaismingai, netikėtomis formomis pateikiami pratimai vaikus lengviau įtraukia ir skatina judėti ne sunkiai atliekant kai kuriuos pratimus, o smagiai leidžiant laiką. Sportuojant tvirtėja ne tik vaikų raumenys, bet ir asmenybė, vaikai įgyja daugiau pasitikėjimo savimi, drąsos, ištvermės, mokosi taisyklių ir darbo komandoje. Todėl turime kuo anksčiau įdiegti vaikams sporto ir sveikos gyvensenos naudos suvokimą, nes mūsų visų bendras tikslas ir noras – „Sveikas vaikas – laimingas vaikas“.

Mosėdžio vaikų lopšelio – darželio vyresnioji mokytoja

Laima BERNOTIENĖ